Brandsläckare, brandfilt och brandvarnare

Tre viktiga brandskydd

Har du alla hemma? Räddningstjänsten rekommenderar att det finns fungerande brandvarnare, handbrandsläckare och brandfilt i alla bostäder.

Brandvarnare

En brandvarnare är en billig livförsäkring. Den reagerar på den farliga röken och varnar dig så att du kan ta dig ut i säkerhet.

En brandvarnare bör täcka maximalt 60 kvadratmeter och vara placerad minst 50 cm från väggen, men allra helst mitt i rummet.

Bor du i en villa med flera våningsplan bör det finnas minst en fungerande brandvarnare på varje våningsplan, helst seriekopplade.

Varm rök stiger uppåt, placera därför en brandvarnare högst upp i taket ovanför trappan.

Testa din brandvarnare:

 • Säkerställ att brandvarnaren fungerar:
  - när du satt upp den
  - med jämna mellanrum
  - när du varit bortrest
 • Testa den genom att trycka in testknappen och prova larmsignalen
 • Byt batteri och rengör brandvarnaren årligen, till exempel den 1:a december. Dammsug och torka av den på utsidan.

Få en gratis SMS-påminnelse

Gå in på aktivmotbrand.msb.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och anmäl ditt mobilnummer. Då får du en påminnelse när det är dags att testa att din brandvarnare fungerar.

Handbrandsläckare

En pulversläckare på minst 6 kg fungerar för hemmet, villan, fritidshuset och kontoret.

Pulversläckaren ska vara godkänd enligt SS EN 3-7 och helst med en hög effektivitetsklass, till exempel 43A 233B C eller högre.

Att tänka på:

 • Ta för vana att vänd din pulversläckare upp och ner någon gång per år, så att pulvret inte stannar på botten.
 • En handbrandsläckare kan bara användas en gång - efter det måste du lämna in den på närmaste återvinningscentral. Även om du inte har tömt den helt.

Brandfilt

Med brandfilten kväver du elden genom att lägga den bestämt över branden samtidigt som du trycker med händerna ovanpå filten för att kväva branden.

Brandfilten är ett utmärkt komplement till pulversläckaren och ett enkelt och effektivt släckhjälpmedel vid en liten brand. Brandfilten bör vara 120x180 cm.

Om det brinner i en persons kläder

Börjar det brinna i någons kläder ska du försöka få personen att lägga sig ner så att elden kvävs mot marken. Lägg på brandfilten från huvudet och neråt. Se till att filten sluter tätt och stryk lätt med händerna ovanpå filten. Lyft alltid bort filten nerifrån och upp så att inte elden flammar upp i ansiktet på personen.

Förvara gärna brandfilten så att du lätt kommer åt den, till exempel i hallen eller i köket.

Spisvakt

En spisvakt med timerfunktion kan stoppa en brand på spisen. En signal från en rörelsesensor, värmesensor eller från brandvarnare i köket leder till att strömmen till spisen bryts.

Var kan jag köpa de tre brandskydden?

Brandvarnare, pulversläckare och brandfilt finns hos de flesta butiker och stormarknader. För andra typer av brandskydd finns det särskilda hjälpmedelsbutiker och webbutiker. Många försäkringsbolag kan ge bra tips om tillverkare och återförsäljare.

Brandskydd för riskutsatta grupper

Din kommun och Regionen kan också ge stöd för bostadsanpassning och hjälpmedel som kompenserar för en nedsatt eller förlorad kroppslig funktion eller förmåga att klara ett vardagligt liv.

Läs mer om brandskydd för riskutsatta grupper

Senast uppdaterad: