Illustration på coronavirus.

Coronaviruset

Vaccination är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-10. Håll också en god handhygien. Ta hand om varandra!

Vi prioriterar vår förmåga att kunna rädda dig i nöd

Vår förmåga att genomföra räddningsinsatser är att betrakta som samhällsviktig verksamhet. Att snabbt kunna åka iväg när larmet går är av högsta prioritet. Vi bevakar ständigt utvecklingen i samhället och är beredd att göra de åtgärder som krävs för att skydda vår personal och kunna utföra räddningsinsatser vid olyckor.

Var källkritisk - sprid inte rykten

Det är många som sprider infomration om Covid-19. Läs den senaste informationen om coronaviruset på sidor som förmedlar samhällets samlade och bekräftade information. Var källkritisk. Kontrollera vem som ansvarar för informationen. Allt är inte sant.

Här finns information som du kan lita på.

Hittar du inte svaret på ovanstående sidor kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13  för allmänna frågor.

Kontakta vården

Funderar du på om du behöver kontakta vården, läs mer på 1177.se - Vårdguiden. Länk till annan webbplats. Om du behöver söka vård är det viktigt att kontakta vården först och inte åka direkt till en mottagning. Ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning.

Känner du dig ensam och orolig?

En av rekommendationerna för att minska spridningen av coronaviruset är att begränsa kontakten med andra människor, det kan då vara lätt att känna sig ensam. Det är även helt normalt att känna oro, nedstämdhet och ovisshet under en kris. Man kanske känner en oro för sin egen hälsa men också för dem som står en närmast.

Om du känner dig mycket nedstämd, har svårt att sova eller inte klarar av att släppa tankarna på viruset. Då kommer här några tips:

  • Prata om din oro med någon i din närhet eller med någon hjälporganisation. Förklara hur du känner och varför.
  • Gör saker som du tycker är roliga och som gör dig glad. Vissa mår bättre genom att hjälpa andra som har det svårt.
  • Rör på dig genom att ta en promenad eller löptur.
  • Undvik alkohol, droger eller andra substanser.
  • Om nyheterna ger dig mer oro eller får dig att må dåligt, begränsa tiden när du får information, ex. 1 ggr/dag och helst inte precis när du ska gå och lägga dig.
  • Ta till dig rätt information om coronaviruset från tillförlitliga källor. Felaktig information kan framkalla mer oro

Senast uppdaterad: