Hem

Räddningstjänsten Medelpad

Knapp för att fälla ut menyn Knapp för att fälla ut sök

Skogsbrand

07 oktober 2014

Inom Medelpads räddningstjänstförbund finns stora områden skog i glesbygd där en skogsbrand snabbt kan utvecklas innan den upptäcks.

Under sommarens torrperioder är risken för skogsbränder hög därför följer räddningstjänsten väderprognoser samt kan utfärda eldningsförbud. För att minska tiden för upptäckt av skogsbränder i förbundet sker det flygningar med skogsbrandsflyg ungefär med 1-3 överflygningar/dag.

Blixt eller slarv

Den vanligaste orsaken till skogsbränder är blixtnedslag, men även slarv med eld vid ex. grillning. Hur svår en skogsbrand blir beror på vädret (luftfuktighet, temperatur och vind) samt hur upptorkad markens humuslager är.

Klimatförändringar

Ett förändrat klimat ökar risken för svåra skogsbränder. Detta beror bland annat på att våren kommer tidigare och snösmältningen blir klenare. Det blir med andra ord längre tid för upptorkning av marken innan vi når högsommaren. Följs detta av en torr sommar, så kan brandrisken bli betydligt värre än vad vi är vana vid. Våren 2014 var en månad tidig och den följdes av en torr sommar. Det kan ha bidragit till den extrema skogsbranden i Västmanland. Det är ett exempel på vad vi kan förvänta oss av ett förändrat klimat.


      Råd och tips kring brandrisk i naturen

  • Se brandriskprognoserlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på SMHI’s hemsida eller ladda ned appen Brandrisklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB)
  • Vid brandrisk, var försiktig med öppen eld i naturen. Ha släckutrustning till hands. Vid hög eller extrem brandrisk undvik helt öppen eld i naturen.
  • Tänk på aktuell luftfuktighet. Sjunker den ned mot 30 % eller lägre, så kan en gnista tända en brand i skog och mark. Luftfuktigheten är oftast lägst på eftermiddagen en torr och solig dag. Medan den ofta är högre på natten och morgonen.

07 oktober 2014

Mats Bergmark

Mats Bergmark

Chef förebyggande avd.

Telefon:  070-377 55 50

mats.bergmark@sundsvall.se

Tommy Lindgren

Tommy Lindgren

Deltidsansvarig

Telefon: 070-203 43 14

tommy.lindgren
@sundsvall.se

Medelpads Räddningstjänst

Adress Björneborgsgatan 40
Tel växel: 060-12 32 00
Fax: 060-61 68 29


SPC3N1.sitevision-cloud.net

Om webbplatsen

Räddningstjänsten Medelpad är ett kommunalförbund som arbetar tillsammans för att öka säkerheten i kommunerna, Sundsvall Timrå och Ånge.

Verktyg

Ikon för e-post
Ikon för Facebook