Hem

Räddningstjänsten Medelpad

Knapp för att fälla ut menyn Knapp för att fälla ut sök

Läget kring skogsbränderna

24 juli 2018

Ange bildtext

På Sundsvalls brandstation har vi fortfarande en stab gemensamt med Räddningstjänsten Höga Kusten Ådalen. Staben hanterar fortfarande två bränder, Möckelsjöberget (Härnösand) och Älgberget (Kramfors). Båda är under kontroll och beräknas kunna avslutas inom kort. 

Läget kring branden på Möckelsjöberget:

Det brinner fortfarande inom begränsningslinjerna på enstaka ställen. Helikopter kommer att arbeta på platsen under dagen. Målet är att släcka branden så fort som möjligt innan väderläget förvärras.


Branden startade den 20 juli och spred sig snabbt till 1x1 km den 21 juli. Tre helikoptrar började vattenbomba och den 22 juli hade vi branden under kontroll.

Läget kring branden på Älgberget:

Natten till tisdag, den 24 juli, har varit lugnare men det brinner fortfarande på enstaka ställen inom begränsningslinjerna men i liten omfattning. Läget ser positivt ut och det planeras för överlämning till markägare.


Läget förvärrades under natten till den 22 juli och då omfördelade vi resurser från Möckelsjöberget till Älgberget. På morgonen därpå såg läget bättre ut. På eftermiddagen den 22 juli hade vi branden under kontroll.

Hjälp med efterarbete

Det är väldigt många som har hört av sig och vill hjälpa till på olika sätt. Det är fantastiskt och det värmer i våra hjärtan. För att organisera alla frivilliga har vi hänvisat att anmäla sig till Röda korset. Frivilliga kräver samordning för att få en så effektiv insats som möjligt och inte äventyra någons säkerhet.


Vi kommer att behöva mer hjälp med efterarbete – då det tar lång tid innan vi helt kan lämna en skogsbrand. Vill du hjälpa till?

Anmäl dig till Röda korset.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Branden på Burberget, Ljustorp i Timrå kommun

Den 19 juli började det brinna på Burberget i Ljustorp, Timrå kommun. Branden var väldigt svår att hantera då terrängen är svår med branta sluttningar och stenig terräng. Det är hög risk att vara i området, men då vi fick helikopterhjälp gick det bättre.


Den 21 juli kunde räddningstjänsten lämna över till markägare, frivilliga organisationer och försäkringsbolag.


Här har lokala föreningar, medborgare och kommunen gjort ett fantastiskt jobb och ställt upp på många olika sätt. Stort tack!! Det är ovärderligt att till exempel se till att det finns mat och vatten till de som jobbar.

Många samtal om röklukt

Vi och SOS Alarm har fått väldigt många samtal om röklukt. Det är inte så konstigt då det brinner runtomkring oss i Medelpad. Röken och lukten kan sprida sig väldigt långt, beroende på hur vinden är, utan att det är någon fara.


Vi vill då hänvisa till krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och telefonnumret 113 13.

Om det är akut ringer du 112.

Internationellt stöd till Sverige

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samordnar den hjälp vi får från EU. Sundsvall-Timrå Airport har varit en av flygplatserna som tagit emot helikoptrar och flygplan. Sverige är medlem i EU och kan därför använda de resurser som vi har gemensamt.


Det har under den senaste tiden förekommit rykten om att vi har tackat nej till hjälp från Ryssland. Vi vill påminna om vikten av att verkligen källgranska information. Speciellt under en kris. Kan du verkligen lita på informationen? Var kommer den ursprungligen ifrån?


-Tyvärr förekommer det felaktiga uppgifter i media och det florerar rykten i sociala medier om att vi valt bort något erbjudande som passat behovet utifrån rådande situation, vilket inte stämmer, säger Britta Ramberg, operativ chef för den särskilda organisationen för skogsbränderna, vid MSB. (Källa: MSB.se)


Hittills har MSB vänt sig till våra grannländer samt till EU:s informations- och koordineringscentral ERCC. Samarbetet mellan räddningstjänsterna fungerar väl och det har kommit ett stort antal erbjudanden från våra grannländer och andra Europeiska länder.


MSB har också kontaktat NATO:s civila kontaktpunkt, EADRCC (Euro Atlantic Disaster Response Coordination Center), för att informera dem om situationen och att Sverige kan komma att efterfråga resurser i närtid. (Källa: MSB.se)


Läs mer på MSB.se om det internationella stödet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Alla måste ta ansvar för att inte starta fler bränder

Den 23 juli gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut med ett myndighetsmeddelande till allmänheten. Alla måste ta ansvar för det gällande eldningsförbudet som rådet.


Myndighetsmeddelande:

Det torra och varma vädret fortsätter i stort sett hela landet. Brandrisken når under veckan extrema nivåer. Fyra kritiska skogsbränder pågår och risken för fler är mycket hög, särskilt i södra delen av landet och i Mälardalen. Skogsbränder måste i det här läget bekämpas tidigt. En liten gnista kan snabbt sprida sig och få allvarliga konsekvenser.


Läget är extremt allvarligt. MSB uppmanar alla att ta ansvar och följa lokala eldningsförbud. Om du orsakar en brand kan du hållas ansvarig.

 

24 juli 2018

Medelpads Räddningstjänstförbund

Björneborgsgatan 40

85460 Sundsvall

Tel: 060-123200

E-post: mrf@sundsvall.se

Visa månad

Medelpads Räddningstjänst

Adress Björneborgsgatan 40
Tel växel: 060-12 32 00
Fax: 060-61 68 29


SPC3N2.sitevision-cloud.net

Om webbplatsen

Räddningstjänsten Medelpad är ett kommunalförbund som arbetar tillsammans för att öka säkerheten i kommunerna, Sundsvall Timrå och Ånge.

Verktyg

Ikon för e-post
Ikon för Facebook