Hem

Räddningstjänsten Medelpad

Knapp för att fälla ut menyn Knapp för att fälla ut sök

Är vi rustade för framtidens klimatförändringar?

21 mars 2018

Ange bildtext

Kommer vi få översvämningar i vår när all snö smälter? Har det med klimatförändringarna att göra? Det frågade Sveriges television oss när de besökte Sundsvall för att göra reportage om den så viktiga frågan – är vi rustade för framtidens klimatförändringar.

SVT fick besöka den gigantiska snötippen i Nacksta, dit snö fraktas för att hålla staden framkomlig. SVT besökte också MittSverige Vattens arbete med att bland annat säkra upp dagvattenledningar så att de ska klara framtidens ökande nederbördsmängder. Ledningarna byts ut och får en större dimension.


  • Klimat och väder är två olika saker, säger Mats Bergmark, chef på förebyggande avdelningen på Räddningstjänsten. Kortfattat kan man säga att väder är situationen just nu, igår eller till exempel i morgon i en väderprognos. Klimat är statistik på vädret över en längre period - i flera decennier. Klimatförändringar är när statistiken över tid förändras.


Hur kraftig vårfloden blir för oss beror på vädret.


Det bästa tänkbara scenariet:


Torr väderlek med omväxlande plus- och minusgrader samt låg luftfuktighet och vind. Då avdunstar delar av snön till luften istället för att bli rinnande vatten. Samtidigt tar det längre tid för snön att smälta. Vårfloden blir då mer normal.


Det sämsta tänkbara scenariet:


Ett plötsligt och ihållande omslag till flera plusgrader dygnet runt. Samtidigt hög luftfuktighet och mycket regn. Det kan kapa ett scenario som till och med skulle kunna bli värre än de höga vattenmängderna vi hade år 2001.


Mellan dessa ytterligheter finns alla andra scenarier!


Vi på Räddningstjänsten, tillsammans med experter på stadsbyggnadskontoret i Sundsvalls kommun, följer hela tiden utvecklingen. Vi har modeller som ger oss uppdaterade prognoser på väder och vattenflöden. Om oturen är framme och vi får allvarliga prognoser kommer vi i god tid att varna för dessa.

 

På SVT.se hittar du reportaget från när de besökte Sundsvall samt andra inslag om klimatet. Det visades i Rapports 19.30-sändningen 21 mars.

 

SVT-rapport inslag från Sundsvall om klimatanpassninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Därför blir Sverige varmare snabbarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Så vet vi att människan påverkar klimatetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

21 mars 2018

Medelpads Räddningstjänstförbund

Björneborgsgatan 40

85460 Sundsvall

Tel: 060-123200

E-post: mrf@sundsvall.se

Visa månad

Medelpads Räddningstjänst

Adress Björneborgsgatan 40
Tel växel: 060-12 32 00
Fax: 060-61 68 29


SPC3N2.sitevision-cloud.net

Om webbplatsen

Räddningstjänsten Medelpad är ett kommunalförbund som arbetar tillsammans för att öka säkerheten i kommunerna, Sundsvall Timrå och Ånge.

Verktyg

Ikon för e-post
Ikon för Facebook