Hem

Räddningstjänsten Medelpad

Knapp för att fälla ut menyn Knapp för att fälla ut sök

Håll utrymningsvägar fria från snö!

08 februari 2018

Den senaste tidens snöfall har lett till höga snödrivor. Det finns därför en stor risk att dörrar och fönster som är avsedda för utrymningsvägar har blockerats. Räddningstjänsten vill därför påminna om kravet att hålla utrymningsvägar fria – om det skulle börja brinna.

- Under den senaste tiden har vi fått många telefonsamtal från oroliga föräldrar med barn i skolor och från andra verksamheter som påtalar att utrymningsvägar är helt blockerade. De säger att det saknas en alternativ utrymningsväg från deras arbetsplats, skola eller restaurang, säger Anton Hörnqvist, brandingenjör på räddningstjänsten.


Snöfallet har även gjort att många har skottat av taken, vilket har gjort snövallarna ännu högre runt husfasaderna. Det finns därför stor risk att dörrar och fönster som är avsedda som utrymningsvägar blivit blockerade.


Det är ett absolut krav att hålla utrymningsvägarna fria. Har snö drivit in eller skottats ned utanför utrymningsvägar måste dessa skyndsamt skottas fria, detsamma gäller fönster som används för utrymning.

 

Kravet enligt lagen är att det ska finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar som är lätta att öppna och använda.

 

- Vi förstår att detta ställer till med problem. Men vi måste alltid tänka på personers säkerhet i första hand, om det skulle börja brinna, säger Anton Hörnqvist.


Vissa fastigheter och industrier har speciella räddningsvägar, uppställningsplatser eller alternativa framkörningsvägar. Även dessa behöver skyndsamt snöröjas för att möjliggöra en insats.

Kontakt:


Anton Hörnqvist 060-135 81408 februari 2018

Medelpads Räddningstjänstförbund

Björneborgsgatan 40

85460 Sundsvall

Tel: 060-123200

E-post: mrf@sundsvall.se

Anton Hörnqvist

Anton Hörnqvist

Bitr. avdelningschef, myndighetsansvarig

Telefon:  060 - 13 58 14

anton.hörnqvist@sundsvall.se

Visa månad

Medelpads Räddningstjänst

Adress Björneborgsgatan 40
Tel växel: 060-12 32 00
Fax: 060-61 68 29


SPC3N2.sitevision-cloud.net

Om webbplatsen

Räddningstjänsten Medelpad är ett kommunalförbund som arbetar tillsammans för att öka säkerheten i kommunerna, Sundsvall Timrå och Ånge.

Verktyg

Ikon för e-post
Ikon för Facebook