Hem

Räddningstjänsten Medelpad

Knapp för att fälla ut menyn Knapp för att fälla ut sök

Har du koll på din krisberedskap?

25 april 2017

Under andra veckan i maj arrangeras en nationell krisberedskapsvecka för att sätta fokus på vårt eget ansvar om något oväntat skulle hända.

Krisberedskap

Foto: Claes Almér

I Ånge, Timrå och Sundsvall finns det tillfälle att besöka oss och få svar på frågor och info om krisberedskap. Se mer info nedan.

I dagens samhälle är vi vana vid att allt fungerar. Ansvaret ligger ofta på någon annan. Men i och med ett förändrat klimat och en allt oroligare värld är det viktigt att vi klarar oss själva om något inträffar.

Klara dig själv i tre dygn

Det är MSB (myndigheten för samhällskydd och beredskap) som står bakom initiativet. MSB menar att det Svenska folket är redo att ta ett större individuellt ansvar. I Sverige har man tagit fram en rekommendation att man själv ska kunna klara sig i 72 timmar (tre dygn) om något oväntat skulle inträffa, som skulle påverka vår vanliga trygga vardag. Mycket i vårt vardagliga liv bygger på att vi får vatten och el och värme levererade till oss; mat handlar vi på affären ibland med allt för kort framförhållning, vår information får vi ofta via nätet. Men vad händer om allt detta slås ut – eller åtminstone delar av det. Har vi ställt oss frågan om hur vi håller oss varma och hur vi klarar oss om elen slås ut?

 

Vi har blivit invaggade i en falsk säkerhet att det är samhället som ansvarar för att allt ordnar sig när något händer. Det har gjort att många inte är vana att tänka förebyggande och säkerhetsmässigt.

- Jag tror att många människor inte tänker på hur pass sårbara vi faktiskt är. Vi förlitar oss på att samhället ska ta hand om oss som det alltid har gjort, säger Johanna Hillgren, krisberedskapssamordnare på Räddningstjänsten Medelpad.

Svar på dina frågor

Under krisberedskapsveckan andra veckan i maj har Sundsvall, Timrå och Ånge tagit ett gemensamt grepp tillsammans med Räddningstjänsten för att lyfta vår medvetenhet kring krisberedskap. Förutom att det kommer att synas på hemsidor och i sociala medier, så arrangeras även tre olika tillfällen då allmänheten bjuds in för att kunna ställa frågor och få information om vad man behöver tänka på. Det ser lite olika ut i kommunerna men några av de som medverkar är Räddningstjänsten, civilförsvarsförbundet, försvarsutbildarna, kommunernas säkerhetsenheter samt även en lokal *prepper (survivalist) som ger handfasta tips kring hur du bör göra för att vara förberedd. (Kulturmagasinet).

Info om hur du klarar dig själv vid en kris

 

Här kan du besöka oss i våra olika kommuner

Ånge – Mitt Sverige Mässan 29-30 april Tid:10-18

Timrå – Trädgårdmässan 6-7 maj EON arena. Tid: 10-16

Sundsvall – Kulturmagasinet 10 maj. Tid: 10-15
Länk till arrangemangetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Program i Sundsvall:

Kulturmagasinet och Lars Ahlins torg den 10 maj. Där får träffa:

  • Personal från räddningstjänstens skiftlag. De kan berätta mer om sina erfarenheter av samhällsstörningar och ge dig värdefulla råd.
  • Ansvariga politiker, samt tjänstemän i kommunen som jobbar med kris och säkerhet. De kan berätta om hur kommunen jobbar förebyggande och vid en kris.
  • Civilförsvarsförbundet och Försvarsutbildarna, två frivilligorganisationer som ger råd och tips på hur du kan förbereda dig om ett krisläge uppstår.
  • Med finns även Sundsvalls kommuns egen ”Prepper”: Fredrik Wall. Han kan visa vad du behöver ha i krislådan och vad han själv inte vill klara sig utan.

Du får svar på:

  • Hur ökar jag min egen hemberedskap och vad behöver jag ha i krislådan?
  • Vad du kan göra om det oväntade inträffar?
  • Hur jobbar samhället om något ett krisläge uppstår.


 

* Preppers/survivalism är en rörelse av individer eller grupper som kallas survivalister eller preppers som aktivt förbereder sig för möjliga framtida avbrott i lokal, regional, nationell eller internationell social eller politisk ordning. Preppers förbereder sig ofta för detta avbrott genom att hamstra mat och vatten; lära sig första hjälpen och självförsvar.

25 april 2017

Medelpads Räddningstjänstförbund

Björneborgsgatan 40

85460 Sundsvall

Tel: 060-123200

E-post: mrf@sundsvall.se

Visa månad

Medelpads Räddningstjänst

Adress Björneborgsgatan 40
Tel växel: 060-12 32 00
Fax: 060-61 68 29


SPC3N2.sitevision-cloud.net

Om webbplatsen

Räddningstjänsten Medelpad är ett kommunalförbund som arbetar tillsammans för att öka säkerheten i kommunerna, Sundsvall Timrå och Ånge.

Verktyg

Ikon för e-post
Ikon för Facebook