Hem

Räddningstjänsten Medelpad

Knapp för att fälla ut menyn Knapp för att fälla ut sök

Torra vindar ger extra hög brandrisk

06 juli 2016

Just nu är det extra torrt väder, vilket ger en ökad risk för bränder i skog och mark. De västliga vindarna är är torra och det ger ett extra torrt ytskikt.
- Vi förbereder brandflyg på extra utsatta ställen vid kusten Men just nu är det för byiga vindar för att flyga, säger Henrik Cedergren, inre befäl.

De torra vindarna gör att FWI-värdena (fire weather index) snabbt stiger till en bit över 5E* i stora delar av vårt län. Riskerna är snabb brandspridning och risk för flygbränder. 

Snabb spridning

Räddningstjänsten uppmanar därför allmänheten att vara försiktig med eldning. Det kan räcka med en gnista för att en brand ska uppstå. En brand som under dessa förutsättningar kan sprida sig snabbt.

 

Under eftermiddagen (onsdag) hoppas Räddningstjänsten att brandflyget ska kunna lyfta och se över de områden som löper högst risk.

 

* 5E - Extremt stor brandrisk: I samband med långvarig torka och högsommarvärme är det ofta extremt stor brandrisk. Här kan det vara extremt torrt eller att brandförhållandena är exceptionellt svåra. Bränder blir ofta häftiga och får en snabb utveckling. Toppbränder kan förekomma. Här ska du vara mycket försiktig vid eldning. I många kommuner innebär "5E" eldningsförbud.

06 juli 2016

Medelpads Räddningstjänstförbund

Björneborgsgatan 40

85460 Sundsvall

Tel: 060-123200

E-post: mrf@sundsvall.se

Visa månad

Medelpads Räddningstjänst

Adress Björneborgsgatan 40
Tel växel: 060-12 32 00
Fax: 060-61 68 29


SPC3N2.sitevision-cloud.net

Om webbplatsen

Räddningstjänsten Medelpad är ett kommunalförbund som arbetar tillsammans för att öka säkerheten i kommunerna, Sundsvall Timrå och Ånge.

Verktyg

Ikon för e-post
Ikon för Facebook