Hem

Räddningstjänsten Medelpad

Knapp för att fälla ut menyn Knapp för att fälla ut sök

Är ditt fritidshus brandsäkert?

05 juli 2016

Ange bildtext

Att ha brandvarnare och brandsläckare är självklart för många idag. Men under sommaren tillbringar många sin lediga tid i sina fritidshus. Där är det inte alls lika vanligt att man har ett bra brandskydd.

- Man tänker inte på det sättet. Man har vant sig vid att det är lite enklare i stugan, då är det lätt att glömma brandsäkerheten, säger Peter Höglund, inre befäl Räddningstjänsten Medelpad.

Brandvarnare?

En brandvarnare är lika viktigt i ditt fritidshus som i ditt vanliga boende. Placeringen är så klart viktig. Du bör ha minst en brandvarnare på varje våningsplan. Den bör placeras i eller intill sovrum så du hör om det larmar när du sover. Tänk på att stängda dörrar och störande ljud kan göra det omöjligt att höra en brandvarnare in till varje sovrum. Placera brandvarnare nära köket, där det är vanligt att bränder börjar.

 

Har du en brandsläckare?

För fritidshuset, liksom för bostäder i övrigt, rekommenderas en pulversläckare på minst 6 kg och en brandfilt. Med en pulversläckare kan du släcka de flesta typer av mindre bränder som kan uppstå i en bostad, men även om brand skulle uppstå i en bil, båt eller husvagn. En brandfilt är ett bra komplement till en handbrandsläckare. Den kan med fördel användas för att dämpa en brand eller släcka brand i kläder eller i kokkärl.

 

Kontrollera dina elinstallationer

Eftersom el är en vanlig källa till brand är det viktigt att man ser över sina elinstallationer även i sitt fritidshus. Som ägare ansvarar du för elanläggningen och inkopplade elapparater. De måste underhållas för att vara säkra och fungera som avsett. Ta för vana att kontrollera sladdar, stickproppar, uttag och strömbrytare regelbundet. Installera jordfelsbrytare för högsta säkerhet. Om du använder el utomhus är en flyttbar jordfelsbrytare enkel att använda och en billig livförsäkring.

 

Om något händer

Fritidshus ligger ofta utanför tätbebyggda orter, och räddningsresurser kan ha relativt lång framkörning. Det man behöver tänka på är att se till att man har god täckning för sitt mobilabonnemang, samt att telefonen är laddad i händelse av att man måste kalla på ambulans, räddningstjänst eller polis.

05 juli 2016

Medelpads Räddningstjänstförbund

Björneborgsgatan 40

85460 Sundsvall

Tel: 060-123200

E-post: mrf@sundsvall.se

Visa månad

Medelpads Räddningstjänst

Adress Björneborgsgatan 40
Tel växel: 060-12 32 00
Fax: 060-61 68 29


SPC3N2.sitevision-cloud.net

Om webbplatsen

Räddningstjänsten Medelpad är ett kommunalförbund som arbetar tillsammans för att öka säkerheten i kommunerna, Sundsvall Timrå och Ånge.

Verktyg

Ikon för e-post
Ikon för Facebook