Hem

Räddningstjänsten Medelpad

Knapp för att fälla ut menyn Knapp för att fälla ut sök

Stor risk för skogsbränder nu

07 juni 2016

Räddningstjänsten Medelpad förbereder sig på ett extra torrt väder, vilket ger en ökad risk för bränder i skog och mark.
- De prognoser vi har visar att i hela Västernorrland ökar skogsbrandsriskerna ordentligt under onsdagen och torsdagen. Det kommer att blåsa kraftigt och ytskiktet i skogsmarken blir snustorrt. Det kan räcka med en gnista för att en brand ska uppstå, säger Mats Bergmark på Räddningstjänsten Medelpad.

Enligt SMHI:s prognos för onsdag och torsdag är det risk för extra torra och relativt kraftiga nordvästvindar (upp till 20 m/s i byarna) i länet.

 

Det är extremt torra vindar som i full fart kommer från ishavet, så trots att temperaturen sjunker, så ökar brandrisken.

 

Det gör att FWI-värdena snabbt stiger till en bit över 5E* i stora delar av vårt län. Riskerna är snabb brandspridning och risk för flygbränder. Däremot innehåller de djupare delarna av humusskiktet (marklagret) fortfarande fukt och är inte brännbart.

Lokalt där det har förekommit kraftiga regnskurar kan prognosen påverkas något under onsdag och kanske torsdag.

* 5E - Extremt stor brandrisk: I samband med långvarig torka och högsommarvärme är det ofta extremt stor brandrisk. Här kan det vara extremt torrt eller att brandförhållandena är exceptionellt svåra. Bränder blir ofta häftiga och får en snabb utveckling. Toppbränder kan förekomma. Här ska du vara mycket försiktig vid eldning. I många kommuner innebär "5E" eldningsförbud.

07 juni 2016

Medelpads Räddningstjänstförbund

Björneborgsgatan 40

85460 Sundsvall

Tel: 060-123200

E-post: mrf@sundsvall.se

Visa månad

Medelpads Räddningstjänst

Adress Björneborgsgatan 40
Tel växel: 060-12 32 00
Fax: 060-61 68 29


SPC3N2.sitevision-cloud.net

Om webbplatsen

Räddningstjänsten Medelpad är ett kommunalförbund som arbetar tillsammans för att öka säkerheten i kommunerna, Sundsvall Timrå och Ånge.

Verktyg

Ikon för e-post
Ikon för Facebook